Lime shaped..

Hej Hej..
Försökte mig på att göra en lime frukt dessert som ska efterlikna en riktigt lime frukt. Men blev inte helt nöjd med färgen. Efter som man fick blanda ihop en egen grön/gul färg. Samt man skulle haft en grön sprayfärg (ätbar). Men men detta var mitt andra försök på att göra citrus frukt. Kommer även lägga ut på min citron som man gjorde i förgår.🍋Här gäller det att ha tålamod och det kan inte alltid bli perfekt när man precis har börjat att göra detta.👌🏻🙈

Lime shaped..
Limepannacotta, lime curde, grön/gul choklad skall.👌🏻

Här kommer mitt recept, fall om du också vill testa på detta nån dag.⤵️

Lime shaped..
Dubbla recepten om du behöver större portioner!!
Limepannacotta, 4 portioner:

3 dl grädde
(Vill du ha laktosfritt, så ta laktosfri smör/margarin.)
1 st gelatinblad
4 msk socker
1 st limefrukt (limesaft + skal)

Gör så här:
Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten i 5 min.
Ta fram en kastrull och häll ner grädden, strösocker och limeskal. Låt allt koka upp i 5 min och ta kastrullen från plattan. Sila av skalen och tillsätt limesaften och krama ut vattnet från gelatinbladen och lägg det i den varma grädden. Vispa ihop allt tills gelatinbladen har löst upp sig. Häll upp i citron/lime silikonform till halva och ställ in i frysen i 3 timmar. (Spara till att fylla upp resten i silikonformen).

Lime curd:
1dl pressad lime
1/2 dl strösocker
3 äggulor
50 gram kallt smör/margarin
(Vill du ha laktosfritt, så ta laktosfri grädde).
1 droppe grön karamellfärg/pastafärg

Gör så här:
Häll limesaft och strösocker i en kastrull. Koka upp tills strösockret har löst upp sig, ta kastrullen från plattan och låt det svalna av. Temperaturen ska var under 86°, tillsätt sen äggulorna och vispa på svag värme tills krämen blir tjock. Tillsätt en grön färg och blanda runt. Skär smöret i kuber och vispa ner det i lime curden. Ta fram en kupol silikonform 3-4 mm och fyll upp med lime curd och ställ in i frysen ca 1-2 timmar. Häll upp resten i en glasburk med lock och förvara i kylen.

Dekoration:
Citronmeliss
Det du vill ha på tallriken!

Montering:
Ta fram kupol silikonformen och sätt ihop varje kupol till en hel boll. Sen tar du fram citron/lime silikonformen och lägger en lime curd boll i mitten. Värm limepannacottan lite i mikron och fyll på sen i silikonformen upp till kanten. Ställ tillbaka silikonformen in i frysen och låt den stå där ytligare i 3 timmar. När allt är klart gör vi chokladskalet.

Grön/gul chokladskall:
500 - 800 gram vit choklad
(Vill du ha laktosfritt, så ta laktosfri choklad).
Grön/blå/gul karamellfärg eller chokladfärg
Rapsolja/matolja

Gör så här:
Smält den vit choklad försiktigt över vattenbad. Dela upp chokladen i två skålar. Ena skålen blandar du några droppar med grön färg och olja, kör lite i taget och blanda runt. Går det för fort så är risken stor att allt skär sig. Den andra skålen med choklad blandar du några droppar med blå/gul karamellfärg eller chokladfärg och olja tills du får en gulgrön ton. Kör lite i taget och blanda runt, går det för fort är risken att allt skär sig istället.

Slut montering/resultat:
Ta fram en frysen lime dessert från silikonformen och ena ändan sticker du in en grillpinne och lägg sen på ett galler. Häll nu första skålen med den blå/gula chokladen som du har blandat. Sen tar du nästa skål med den gröna färgen och häll över limen. Lyft nu försiktigt upp limen shaped och flytta över till tallriken och sätt 2 citronmeliss blad i ena ändan. Dekorera vad du vill ha på tallriken och servera ditt mästerverk..👌🏻🍋🤤

  • 1 690 visningar

Gillar

Kommentarer

itismadeby
itismadeby,
Ser jätte gott ut
nouw.com/itismadeby
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack, den blev god. Men blev inte nöjd med färgen.
nouw.com/fikamedhanna