Körsbärstomater som dessert.

Vem älskar inte tomater? När man var barn så älskade jag att äta upp körsbärstomaterna i växthuset. Sen tappade man suget helt och hållet. Än idag har jag svårt att äta råa tomater. Men igår kväll kunde man äta ett gäng gudomligt goda körsbärstomater. Ja för dom va ju gjorda på färgad vit chokladmousse med citronsaft & persilja. Doppade i mirror glaze utan kondenserad mjölk och toppat med en äkta tomat kvist. Mina små körsbärstomater blev helt perfekta och lurade många.

Detta är min form av konst inom bakning, skapa dessert som ger synen helt annan vinkel och bjuder smaklökarna på en ordentlig överraskning! Har fått den klassiska frågan av många, hur kommer du på allt? Man sitter och tittar på tv eller tänker på något som ser riktigt gott ut. Så slår tanken mig, hur skulle det vara om man gjorde det till en dessert? Ja, hur många hade vågat tro det! Sen gillar man även komma på nya smaker som många inte tror att det passar ihop men det gör det vist. Det gäller bara att VÅGA testa, antingen blir det bra eller inte. Man får ju inget veta om man inte testar.

Detta behöver du och göra innan du kör igång:
*
Gå igenom receptet noggrant och se vad du behöver handla hem!

*Se till att det finns gott om plats i frysen!

*Du behöver ha: smala grillpinnar & silikonform kupol - köpte min silikonform på (lyckas med mat).

*Tomat kvistars, antigen finns tomtar på kvistar lösa eller i förpackningar. Ta kvistar med dom små körsbärstomater på.


Färgad vit chokladmousse med citronsaft & persilja:
2 st gelatinblad
350 gram vit choklad
6 dl vispgrädde
1 -2 msk citron saft
1 msk torkad persilja
Röd pastafärg/karamellfärg
1 silikonform kupol - Storlek: Ø 30 h 15 mm volym 24x10 ml
1 spritspåse

Gör så här:
Börja med att lägga två gelatinblad i kallt vatten i 5 min.
Hacka chokladen i mindre bitar och ställ åt sidan, koka upp 2 dl vispgrädde och flytta kastrullen från spisen. Tillsätt chokladen och rör runt tills all choklad har smälter. Krama ur vattnet från gelatinbladen och vispa ner det i chokladgrädde bladningen tills gelatinbladen har smält. Vispa sen upp 4 dl vispgrädde i en annan skål tills du får medelfasta toppar. Sila sen ner chokladgrädde bladningen i gräddskålen så att du får bort klumparna från gelatinbladen. Tillsätt sen citronsaften, persilja och den röda pastafärgen/karamellfärgen och blanda runt allt tills du har fått en slät röd chokladmousse. (Tillsätt mera röd om du inte är nöjd, jag ville få samma nyans som det är i tomater). Fyll upp spritspåsen och fyll din silikonform med moussen ända upp till kanten. Jämna ut allt och ställ in i frysen i 3-6 tim tills allt har stelnat helt. Spara lite röd chokladmousse till monteringen!

Gör kupoler till bollar:
När dina kupoler har fryst klara så kan man välja två sätt att få ihop till bollar.

- 1, man kan bränna ena halvan med gasbrännare och montera på den andra halvan, whola så har du en boll.

- 2, dra på ett tunt laget med chokladmousse på ena halvan och monterns på den andra halvan, whola så har du en boll.

Ställ sen tillbaka silikonformen med dina bollar i frysen igen. Så fortsätter vi med nästa steg!

Mirror glaze utan kondenserad mjölk, ibland tar det slut i skafferiet. När man står och bakar så har det alltid hänt att en ingrediens är slut. Så står man där och kan inte fortsätta, oftast vill man INTE gå/åka till affären. Man googlar och man hittar ingen räddning på recept. Då får man ta tag i det själv och lösa problem!

Mirror glaze utan kondenserad mjölk:
220 gram strösocker
200 gram vatten
300 gram hackad vit choklad
1 tsk agar agar
Röd pastafärg/karamellfärg

Gör så här:
Blanda störsocker, vatten, agar agar i en kastrull och vispa ihop allt. Koka upp allt på högvärme tills du kommer upp till 103°C grader. Häll över allt till en tillbringare och vispa sen ner chokladen tills allt har blandat sig. Tillsätt nu den röda färgen och vispa ner allt tills du får den rätta färgen på tomaten. Ställ tillbringa åt sidan för avsvalning och den sjuka rätt så mycket i temperatur. (Ska nästan bli rumstempererad).

Sista steget för montering och slut fix:
Ta fram en tallrik/serveringsfat som du vill lägga dina tomater på. Vispa runt i mirror glazen tills du har fått en slät smet. Ta en grillpinne och tryck ner den en liten bit i chokladmousse bollen och hjälp till att få ut den från silikonformen. Låt dom andra ligga kvar i frysen, dopp nu chokladmousse bollen i mirror glazen tills den täcks helt. Lyft den försiktigt upp från glazen och låt den droppa av all överflödig glaze. När allt överflödig glaze har droppat av så flyttar du över den till tallriken/serveringsfatet och tar hjälp med en annan grillpinne att få den som sitter i chokladmousse bollen. Va försiktig så att bollen inte går sönder eller att den rullar iväg. Fortsätt så tills alla bollar är klara, försök att lägga ut dina körsbärstomater som tomaterna sitter i kvisten. När alla är klara, så tar du tomat kvisten och monter den uppe på dina hemmagjorda körsbärstomater. Skulle det inte stämma över, så är det bara klippa lås tomat kvistens hattar (vad dom heter) och montera dom separat på körsbärstomaterna. Servera din unika dessert till gästerna och förvänta dig med många ??? & frågor av gästerna! Njut och hoppas att gästerna uppskattar denna nya variant av dessert!

★Lycka till och ha en trevlig kväll★

  • 1 994 visningar

Gillar

Kommentarer

Dontworrybelikeheidi
Dontworrybelikeheidi,
Älskar körsbärtomater - men är på något konstigt sätt ej så förtjust i stora/vanliga tomater.. haha 😊
nouw.com/dontworrybelikeheidi
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Då kommer du älska dessa, för det är en dessert som ser ut som tomtar och har en överraskande fyllning. 😊
nouw.com/fikamedhanna
himlajord
himlajord,
Fikamedhanna
Fikamedhanna,