Knäckig Äppelmospaj Med Citronvaniljsås

Hemmagjord äppelmos är det bästa som finns. När man hade gjort det så blev man extra sugen på att göra knäckig paj med äppelmos med vaniljsås som får en härlig touch av citron. Vist låter det ljuvligt gott?? Äppelpaj som ingen tackar nej till. Sirap ger det rätta knäcket på pajen.

4 portioner, jag använde mig av en silikonform: Semisfär Kupol med 6st
Ingredienser:

100 g smör
1 1/3 dl råsocker
1/3 dl ljus sirap
1/3 dl vispgrädde
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/3 tsk bakpulver
1 burk med äppelmos

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Ta fram äpplemoset. Lägg lite smuldeg i silikonformarna som du plattar ut till kanterna. Sen lägger du en klick med äppelmos i mitten sen fördelar du resten av smuldegen över äppelmoset. Grädda i ugnen ca 20-30 minuter, tills pajerna är gyllenbrun och knäckig. Under tiden pajerna står i ugnen kan du göra vaniljsåsen så länge:

Vaniljsås som får en härlig touch av citron
Du behöver:

5 st äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk citronsaft + citronskal

Gör så här:
Blanda äggulor, strösocker i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken, grädden och citronsaft + citronskal. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.
När du har tagit ut pajerna från ugnen låt dom svalna nästa helt innan du tar ut dom från silikonformen. Servera en portionspaj med vaniljsåsen och njut.

  • 7 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229