Jordgubbstårta

Hej Hej!
Fick en tårtbeställning av en vän. Han ville ha en jordgubbstårta till sin flickvän. Efter som hon älskar jordgubbar, då passade det perfekt att göra en tårta som ser ut som en jordgubbe.🍓




Tårtbotten 3-lika delar, som man säger lika delar ägg, mjöl och socker i lika stora glas.

Du behöver göra 2 st!
Vanilj tårtbotten:
4 ägg
Strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vetemjöl
Potatismjöl

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175° grader.
Klä en ugnsform med bakplåtspapper.
Knäck 4 ägg i ett glas och häll upp lika mycket strösocker i ett annan glas. Det ska vara samma mängd som det är i glaset med äggen. Ta sista glaset och fyll upp med hälften av vetemjölet och hälften av potatismjölet så det blir lika mycket som dom andra glasen. Häll sen vaniljsocker, bakpulver i glaset med mjölet och potatismjölet. Häll strösocker och ägg i en bunke och vispa så det blir riktigt fluffigt och poröst. Sikta sen ner glaset med torr ingredienserna i äggblandningen och vispa snabbt ihop allt eller vänd runt med en slickepott. Fyll formen med smeten och ställ in formen längst ner på ugnen och grädda i 30-40min. (Alla ugnar är olika och gräddar olika tider). Testa med en provsticka, är stickan torr så är tårtbotten färdig gräddad. Ta ut den från ugnen och låt tårtbotten svalna av innan du tar ut den från formen.

Jordgubbsmousse:
300 gram färska jordgubbar
2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
3 gelatinblad

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10min.
Häll ner jordgubbarna och florsocker i en skål och mixa till en slät och fin puré. Häll ner jordgubbspurén i en kastrull och värm den lite lätt. Krama ur vattnet i gelatinbladen och lägg dom i kastrullen med jordgubbspurén. Rör runt ordentligt så att allt blandar sig ordentligt och gelatinbladen har smält helt. Ställ sen purén åt sidan för att svalna av lite. Vispa grädden fluffig och ger fina toppar. Vänd ner lite i taget med jordgubbspurén med en slickepott tills allt är nerbalande och du har fått en slät och härlig jordgubbsmousse. Ställ åt sidan tills vi ska fylla tårtan.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vanillinsocker
1 knivnudd vaniljpulver
1 spritspåse

Gör så här:
Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver och låt krämen kallna innan du fyller tårtan. Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. Välj den du gillar bäst. Fyll spritspåsen med vaniljkrämen.

Jordgubbar/Jordgubbsylt
1 burk jordgubbssylt
1-2 lådor med färska jordgubbar

Vispgrädde:
6 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vitsirap
3 msk florsocker

Gör så här:
Blanda ner allt i en bunke och börja vispa på låg hastighet och sen ökar. Fortsätt vispa tills du börjar få mjuka toppar tar form på grädden

Sockerpasta:
1 kg röd sockerpasta
500 gram grön sockerpasta
100 gram vit/gul sockerpasta
(jag hade bara vit hemma).
Tårtbricka
Verktyg

Montering:
Dela tårtbotten i 2-3 lager på varje botten, lägg en tårtbotten på tårtbrickan. Pensla tårtbotten med lite blandat saft (jordgubb). Fyll första lagret med ett tunt lager med sylt och skivade jordgubbar. Lägg på nästa lager och pensla med saften och fördela vaniljkrämen jämnt ut på tårtbotten. Ta nästa tårtbotten och pensla på sylt och lägg på. Fördela jordgubbsmoussen jämnt ut på tårtbotten och försök få en liten kulle så du får formen på en jordgubbe. Lägg på nästa lager med tårtbotten och pensla med saft. Ställ in tårtan så den hinner och sätta sig hyggligt bra. Ta ut tårtan från kylen och skär nu till tårtan så det liknar en jordgubbe i formen. Dra sen ett lager med grädde på hela tårtan och ställ in i kylen och gör så tills du får 3 st jämna lager med grädde. Ta fram den röda sockerpastan och kavla 1-2cm tjock platta så du för lite större än tårtan (jag använde mig av måttband). Ta fram tårtan från kylen och lägg på sockerpastan och jämna till kanter och allt. Skär bort överflödet och snygga till. Ta fram den vita sockerpastan och gör prickarna. Tryck sen ner dom lite snyggt på tårtan. Ta sen den gröna sockerpasta och forma till blad och stjälken. Montera på allt med lite vatten och hjälp till med en bit plastfolier så den sitter kvar och håller formen. Förvara i kylen och ät upp och njut av tårtan.

  • 309 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229