Jordgubbar- och björnbärsmoussetårta.

Hej Hej.
I samarbete med lyckasmedmat har jag skapat fram tre olika chokladdekorationer till en moussetårta. Denna moussetårtan med jordgubbar- och björnbärsmousse är gudomligt god. Dessutom ligger den på en hemmagjord noblesse mörk choklad med flingsalt. Dekoration med färska bär och chokladdekoration. Vem längtar inte till sommaren??

Gör egen chokladdekoration med hjälp av en steg för steg guide. Chokladdekoration kan man använda till allt inom bakning. Tempererad choklad kan vara både enkelt och svårt. Mitt råd är att ha tålamod och börja om från början om det inte blir bra. Bästa med choklad är att du kan smälta om och göra ett nytt försök.

Lyckas med mat, ni hittar bageriplasten här: https://www.lyckasmedmat.se/bakning/4775-funcakes-chokladfolie.html

Börja med att bestämma dig vad du vill ha till din chokladdekoration. Jag gjorde en enkel och god moussetårta med jordgubbar- och björnbärsmousse. Dessutom ligger den på en hemmagjord noblesse mörk choklad med flingsalt. Då passar det perfekt att täcka/toppa den med chokladdekoration och dekorera med färska bär.

Ta fram en springform 12x12 cm och täck botten med bakplåtspapper. Täck kanterna med önskad höj på tårtplast. Ställ åt sidan och gör noblesse mörk choklad med flingsalt.

Noblesse mörk choklad & flingsalt botten:
200 gram mörk choklad
2 msk krossad cornflakes
1-2 nypor flingsalt

Gör så här:
Krossa cornflakes till små bitar i en skål/fryspåse men inte till mjöl.
Ta hälften av chokladen och smält den över ett vattenbad till ca 48-50 grader. Tillsätt resten av chokladen och vänd runt med en slickepott tills chokladen har svalnat till 27–28 grader. Ställ tillbaka bunken över samma vattenbad igen. Rör runt i chokladen samtidigt som du noga kontrollerar temperaturen. Vid 31-32 grader är chokladen färdig tempererad, tillsätt den krossade cornflakesen, flingsaltet i chokladen och blanda runt noggrant. Fyll upp den smälta noblesse mörk choklad med flingsalt och jämna ut chokladen. Ställ formen i frysen i ca 10-20 min tills den har stelnat.

Björnbärsmousse:
112 gram björnbär
1/2 dl vatten
1/2 tsk agar agar
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka upp frysta björnbär, vatten och agar agar i en kastrull tills björnbärena har löst upp sig helt i 5 min. Ta en stavmixer och mix allt till en puré, sila igenom purén igenom en trådsil så du får bort alla kärnorna. Häll upp björnbärspurén i en skål och ställ åt sidan för svallning och den ska även tjockna till sig. Vispa grädden tills du får mjuka och fasta toppar och tillsätt björnbärspurén lite i taget och vänd runt tills du har fått ner allt. Se till att grädden inte skär sig (för det kan hända). Spritsa/bre ut ett jämt lager med björnbärsmousse uppepå Noblesse mörk choklad & flingsalt botten och ställ in formen i kylen i 2 tim.

Hallonmousse:
112 gram hallon
1/2 dl vatten
1/2 tsk agar agar
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka upp frysta hallon, vatten och agar agar i en kastrull tills hallonen har löst upp sig helt i 5 min. Ta en stavmixer och mix allt till en puré, sila igenom purén igenom en trådsil så du får bort alla kärnorna. Häll upp hallonpurén i en skål och ställ åt sidan för svallning och den ska även tjockna till sig. Vispa grädden tills du får mjuka och fasta toppar och tillsätt hallonpurén lite i taget och vänd runt tills du har fått ner allt. Se till att grädden inte skär sig (för det kan hända). Spritsa/bre ut ett jämt lager med hallonmoussen uppepå björnbärsmousse och ställ tillbaka formen i kylen i 2 tim.

När moussetårtan har fått stelnat till i kylen så är det dags för det roliga. Vi ska göra tre olika chokladdekorationer till tårtan. Kommer visa er steg för steg hur du/ni ska göra.

Temperering av choklad band, chokladspiral och chokladblad/blomma till dekoration.

Du behöver till tempereringen/göra chokladdekorationer:
200 gram mörk chokladknappar - Callebaut
Kökstermometer
Tårtplast/bageriplast i tre olika storlekar
Spritspåse
Tårtskrapa mönster
Spatlar

Börja med att mäta upp 200 gram mörk choklad, häll ner 100 gram i en värmetålig skål som du ska värma över vattenbad.

Ta fram en mindre kastrull så att den värmetåliga skålens botten inte når ner till kastrullen botten. Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp, sänk därefter plattans temperatur tills vattnet bara sjuder lite.

Ta den värmetåliga skålen med chokladen i och sätt denna ovanpå kastrullen. Rör om långsamt tills chokladen börjar att smälta och når en temperatur på 48–50 grader.

Ta nu bort skålen från vattenbadet och låter det varma vattnet vara kvar i kastrullen. Häll nu ner resten av chokladen på 100 gram ner i den smälta chokladen och rör runt. Chokladen ska nu svalna och nå en temperatur på 27–28 grader.

Sätt tillbaka skålen på kastrullen du använde till vattenbadet. Rör nu om i chokladen samtidigt som du kontrollerar temperaturen. Chokladen ska nu bli varm och nå temperaturen på 31-32 grader, nu är chokladen färdig tempererad.

Flytta skålen från kastrullen och ställ en på bänken, flytta nu över chokladen till spritspåsen och gör en knyt.

Det gör inget om chokladen får svalna av lite, klipp av en liten bit på toppen på spritspåsen så att du får ett litet håll.

Ta fram rullen med tårtplats 8 cm hög, klipp ut en remsa på 38 cm lång.

Lägg tårtplasten på ett platt underlag eller bänk. Sen är det bara att börja spritsa och göra olika cirkulation rörelser samtidigt fram och tillbaka tills du känner dig nöjd.

När du är klar så tar du fram moussetårtan från kylen. Lyft försiktigt upp tårtplasten med chokladen på och sätt den rakt och försiktigt runt tårtan med chokladen vänd in mot tårtan.

Tryck inte för mycket för då trycker du ut chokladen och dekorationen går sönder när den har torkat. Ställ in tårtan tillbaka in i kylen eller i frysen och låt den stå där i 30-40 min tills chokladen har stelnat ordentligt.

Klipp en cirka 20 centimeter lång och 12 centimeter bred remsa av tårtplast och lägg den på ett platt underlag eller bänk.

Ta spritspåsen med choklad som du använda första gången på chokladdekoration. (Denna variant är lite klurig, för här ska du spritsa utan att ta en paus). Börja spritsa ett blomblad och sen fortsätt att jobba dig neråt i blombladet och sen ut till kanterna tills det blir mindre. Spritsa en liten extra klick i mitten sen när du går mot slutet, gör ett gäng på tårtplasten för ingen blir sig lik. Ta tårtplasten med chokladdekoration på och sätt åkt sidan för stelning i rumstemperatur i 30 min eller i frysen i 10 min. Alltid bra att göra extra många för man vet aldrig om nån går sönder när det är dags att släpp dom från tårtplasten.

Klipp en cirka 20 centimeter lång och 12 centimeter bred remsa av tårtplast och lägg den på ett platt underlag eller bänk.

Lägg en ordentlig klick med choklad i mitten och ta sen en spatla och dra ut ett jämt och tunt choklad över hela tårtplasten. Obs, när du tunnar ut chokladen så kommer chokladen att börja torka mycket fortare.

Ta nu en tårtskrapa med ett valfritt mönster och sätt den längst ut på ena kortsida kanten och dra den längst med hela remsans slut. Välj ett hörn på tårtplasten med chokladdekorationen och börja rulla ihop den tills den blir helt ihoprullade.

Här kan man antingen tejpa ihop kanten eller så stoppar du ner den i en cylinder. Jag tog en toarulle för det gick lika bra det med, lägg den i rumstemperatur för att stelna i 30-40 min eller så lägger du in den i frysen i 10 min.

När den har stelnat så tar du ut den från cylindern eller ta bort tejpbiten. Dra sen försovit bort tårtplasten, räkna med att den kan gå sönder på visa ställen. Sen får man försiktigt pilla lås alla som spiraler från rullen. Lägg åt sidan och ta fram tårtan.

När du har tagit ut tårtan från kylen/frysen, så placera tårtan på en tårtbricka eller ett fat. Dra nu försiktigt bort tårtplasten från chokladdekorationen som sitter runt tårtan. Toppa den med valfri dekoration, jag körde med färska jordgubbar, hallon och blåbär. Sen toppade jag min moussetårta med en bit choklad spiral och min blomblad i chokladdekoration. Servera din tårta och njut av alla härliga goda kombinationer till alla fikasugna gäster.

P,st har du haft moussetårtan i frysen?
Ställ in den i kylen och låt den stå där i minst 1-2 timmar tills moussen har mjuknat upp från frysen. :)

https://www.lyckasmedmat.se

Följ gärna mig på Instagram/Facebook:
@Fikamedhanna

Ha en trevlig dag❣️

  • 678 visningar

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,
Så gott det såg ut, tack för receptet och utförligà bilder 🤗
nouw.com/evaeliasson