Havrekakor

Hej Hej i sommarvärmen!
Klassiska havrekakor som är lätta att lyckas med. Ringla över med smält choklad eller kör utan. Man kan även lyxa till det, med att blanda ner härliga chokladknappar och ringla över choklad. Dessa passar perfekta till alla fika bord året runt. Eller ta med på utflykten i picknickkorgen och bjuda tillsammans med valfri dricka eller ett glas kall mjölk.🤩👌🏻

Havrekakor:
200 gram rumstemperatur smör/margarin
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175°C grader.
Vispa samman smöret, strösocker och brun farinsocker strö. Blanda sen ner vetemjöl, havregryn, vaniljsocker och hjortronsalt. Knåda ihop allt för hand tills allt har blandat sig noggrant.

Vägning:
När det kommer till visa småkakor är jag väldigt petig med att få det perfekt. Så jag väger min deg om jag ska dela upp den i två lika stora högar. Sen väger jag mina mindre bitar för att få ut lika stora kakor. (Så varje kaka väger 20 gram).

Bollar:
Jag fick ut 16 st lagom stora bollar och alla fick plats på en och samma plåt.

Mönster:
Ta fram en gaffel och tryck ner bollarna lite lätt så att dom inte går sönder allt för mycket.

Gräddning:
Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda havrekakorna i 10-13 min. Ta ut plåten och dra försiktigt av bakplåtspappret från plåten med havrekakorna på. Lägg dom på bänken och låt havrekakorna svalna av helt.

Smält choklad:
1 dl valfri choklad
1 spritspåse

Gör så här:
Lägg chokladen i en skål och värm chokladen i mikron eller i vattenbad. Fyll spritspåsen med choklad och klipp ett litet håll längst ner.

Ringla choklad:
Sen är det bara att ringla så många ränder du vill ha på havrekakorna och hur många du vill ha med choklad på. Visar även en video hur jag gjorde mina havrekakor. Sen är det bara låta chokladen stelna. Servera dina havrekakor och njut🤩😋

Havrekakor med chokladknappar:
Jag dela upp min deg i 2 lika stora bitar. Sista biten blev extra lyxig, blandade ner mjölkchoklad knappar.👌🏻😁

Mjölkchoklad knappar:
1 dl chokladknappar (välj din favorit choklad och hacka i mindre bitar. Knåda in chokladen i degen så det hamnar över allt.

Nästa steg:
Denna degen fick varje kaka väga 22 gram istället efter som jag blandade ner chokladknappar. Rulla varje degbit till fina bollar och lägg ut dom på en plåt med bakplåtspapper. Ta fram en gaffel och tryck ner den lite lätt, här kommer bollarna gå sönder lite mera men det gör inget.

Gräddning:
Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda havrekakorna i 10-13 min. Ta ut plåten och dra försiktigt av bakplåtspappret från plåten med havrekakorna på. Lägg dom på bänken och låt havrekakorna svalna av helt.

Smält choklad:
1 dl valfri choklad
1 spritspåse

Gör så här:
Lägg chokladen i en skål och värm chokladen i mikron eller i vattenbad. Fyll spritspåsen med choklad och klipp ett litet håll längst ner. Ringla choklad:
Sen är det bara att ringla så många ränder du vill ha på havrekakorna och hur många du vill ha med choklad på. Visar även en video hur jag gjorde mina havrekakor. Sen är det bara låta chokladen stelna. Servera dina havrekakor och njut🤩😋

  • 327 visningar

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229