Hallonsnittar.

Hej Hej..
Har vart så baksugen i helgen och igår men kom inte riktigt på vad man skulle baka. Då det har fått gått några dagar innan man kommer på vad man ska göra. Även vad man är sugen på, det är ju så svårt att komma på något nytt eller annorlunda.

Hallonsnittar.
Vem älskar inte den klassiska småkakan? Den klassiska hallongrottan fick bli hallonsnittar. Fylld med en hemmagjord hallonsylt, riktigt spröd mördeg som smälter i munnen. Toppad med glasyr och torkade hallon. Sååå ljuvligt gott.

Hallonsylt, 620 gram:
400 gram hallon färska/frysta
250 gram syltsocker

Tillbehör:
Stor kastrull
Hålslev
Väl rengjorda glasburkar

Gör så här:
Häll ner hallonen & syltsockret i en stor kastrull och blanda runt allt. Koka upp allt i 5 min och skumma av allt med en hålslev. Sänk värmen och låt sylten sjuda i 3 min under omrörning. Ställ glasburkarna i en skål med varmt vatten och häll upp sylten nästan upp till kanten. Förslut direkt och lyft upp burkarna från vattenbadet. Låt sylten svalna av helt innan du ställer in dom i kylen.

Hallonsnittar, 4 längder:
200 gran smör/margarin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 dl hallonsylt

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Rör smör och strösocker smidigt och tillsätt sen vaniljsocker, mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Ta ut 4 st lika stora bitar och rulla ut dom till 8-10cm korvar. Lägg sen längderna på bakplåtspappret och tryck sen ut en fördjupning i mitten längst med korven. Lägg en liten klick med sylt i varje håll och jämna ut det. Grädda hallonsnittarna i mitten på ugnen i ca 10 - 12 min. Dra av bakplåtspappret med hallonsnittar från plåten och låt dom svalna av helt.

Torkade hallon:
2 dl hallon färska/frysta (tina upp dom frusna hallonen innan du torkar dom)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 50°C grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela hallonen på mitten och lägg ut dom på bakplåtspappret. Torka hallonen i mitten på ugnen i 8-9 timmar, vänd på hallonen efter halva tiden.

P,st: Det går även bra att köpa färdig torkade hallon i butiken.

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här:
Blanda florsocker med vatten i en bunke och rör runt tills du får en slät glasyr. Häll lite glasyr på toppen av hallonsylten på längderna och jämna ut så det räcker sylten. Toppa sen med torkad hallon och låt glasyren stelna, det tar 10-15 min. Skär sen ut lagom tjocka hallonsnittar och lägg upp dom på ett kakfat. Servera och njut av dessa godbitar.

  • 787 visningar

Gillar

Kommentarer