Halländsk Bondbröd

Jag försöker baka bröd som finns i butikerna och få liknade eller typ samma bröd. Idag blev det något helt nytt för mig, ett bröd som sambon har fastnat för. Men oturen har kommit och nu är brödet i stort sätt slut eller finns inte i butikerna längre. Så sambon frågade om jag kunde baka: halländsk bondbröd. Vad gör man inte för sin sambo hemma i köket. Samt min bakmaskin hade kommit så det blev att inviga den också. Så det blev att läsa innehållsförteckning på påsen och försöka räkna ut hur mycket man skulle ha av allt. Så det blev ett lyckat bröd, men fick det mer luftigare och gjorde på poolish istället. Det va första gången man gjorde skållning, så det va bara att läsa på vad det va för något. Blev väldigt nöjd och kommer faktiskt prova på att baka mera av det.

☤Dag 1
Poolish:

1 halv tsk torrjäst
6 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl

Gör så här:
Vispa allt till en jämn smet i en burk, antigen med lock. Man kan även täcka den med en platspåse och knyta med ett gummiband. Låt den stå i rumstemperatur i 20 tim på ett lagom varmt ställe.

☤Skållning:
4,5 dl grovt rågmjöl
4,5 dl vetemjöl
1 liter kokande vatten

Gör så här:
Koka upp vatten och häll det över vetemjölet och rågmjölet i en bunke. Blanda runt noga så att alla klumpar försvinner. Täck över bunken och låt stå i 20 tim i rumstemperatur på ett lagom varmt ställe.

☤Dag 2:
Ingredienser:

50 gram torrjäst
1 dl ljummet vatten
3 msk rapsolja
1 msk salt
2 dl mörk sirap
1 liter vetemjöl
8 dl rågmjöl
(Du kan behöva ha i extra mjöl)

Gör så här:
Vispa torrjäst och vattnet tills allt har löst upp sig, låt det sen stå i 5min. Tillsätt sen skållningen, poolishen, sirap och oljan och blanda runt noga. Blanda först ner vetemjölet och vispa i 5min, fortsätt sen att blanda ner rågmjölet och vispa i 5min till. Sen blandar du ner saltet och vispar i 3min. Degen ska bli smidig och släppa från kanterna, om den ej gör det så blanda ner lite mer mjöl och vispa tills degen släpper från kanterna. Täck över bunken med plastfolier och en bakhandduk och låt degen jäsa i 1-2 tim. Mjöla bak bordet och häll upp degen och knåda den lite lätt för hand. Dela degen i 2 lika delar (väg degen så den väger lika mycket. Vik degen så tills du får två lika stora limpor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa i 1-2tim över täckt med en bakhandduk. Sen när brödet har jäst klart kan du skära några snitt om man vill, men man behöver inte göra det. Under tiden kan du sätta ugnen på 250°C grader. Grädda limporna nedre del av ugnen i ca 5min och sen sänker du ugnen till 225°C grader och fortsätt sen att grädda i ca 50 minuter. Om du vill inte vill ha så mycket mörk färg på brödet så kan du täcka över med folie efter halva tiden i ugnen. Ta ut limporna och lägg dom på ett galler och täck över med en bakhandduk. När brödet svalnar så kommer du få något mindre knaprig skorpa.
✿Lycka Till Nu✿

  • 1 031 visningar

Gillar

Kommentarer