Grytbröd med honung, grovsalt & råg.

Bröd blir oerhört saftigt, smakrikt & ger en härlig skorpa när det gräddas i en gryta. Det är också lättbakat och sköter sig själv. Grytbröd behöver sin tid, men det blir underbart gott i slutändan.👌🏻🤤(Använde snabb surdeg - poolish)

Poolish:
1 1/2 dl vatten
1 dl rågmjöl
1 nypa grovt salt
1 krm torrjäst/färsk jäst

Gör så här:
Ta fram en skål/burk och häll ner vatten, torrjäst, salt, rågmjöl och blanda runt allt. Täck över med lock/plastfolier och ställ på ett varmt ställe i rumstemperatur. Låt poolishen få bubbla och jäsa i 4 timmar eller 1 dygn.


Grytbröd med honung, grovsalt & råg dag 1 eller 2:
1 dl Poolish
7 dl vatten (35-37 grader)
1 krm salt
1 nypa grovt salt
2 msk honung
6 dl vetemjöl
7 dl siktat rågmjöl

Pensling:
Vatten
Pensel
Vasskniv/rakblad
Grovt salt
Mjöl

Gör så här:
Ta fram en bunke eller köksassistent och blanda ner vatten, poolish, honung, vetemjöl och rågmjöl. Knåda degen i 10 min och tillsätt sen saltet och knåda tills degen släpper från bunkens kanter. Olja in en bunke/plastlåda och lägg ner degen, vik in kanterna och vänd på degen. Låt nu degen jäsa i rumstemperatur i 5-8 timmar. Ta fram så många grytor/lergrytor du har och lägg bakplåtspapper i botten. Om du inte har nån gryta så går det bra med kastrull med lock som tål att stå i ugnen, glöm inte lägga bakplåtspapper i botten. Mjöla bakbordet och häll ut degen och dela degen i 4-6 lika stora bitar, knåda bitarna lite lätt och vik in varje kant till mitten och vänd på degen och forma till en boll. Lägg varje bit i grytor/lergryta/kastrull och sätt på locket. Låt nu degen jäsa i 40-60 min i rumstemperatur. (Under tiden sätter du ugnen på 225°C grader). Flytta även ner gallret till sista spåret i ugnen. Ta fram grytorna med brödet och lyft bort locket, mjöla brödet lite lätt och snitta ett mönster eller några snitt. Pensla brödet med vatten och strö på grovt salt, sätt på locket och ställ in i ugnen. Grädda brödet i 30 min och efter det så tar du av locket och fortsätter att grädda brödet i 20-30 min till. Vill du få en mörkare skorpa så sätter du på grillen och gräddar brödet i några minuter till. (Jag älskar när det är en mörkare skorpa på brödet, för mig ger det mycket mera smak på brödet). Ta ut brödet och låt det svalna av innan du häller ut eller lyfter ut brödet från grytan. Ta bort bakplåtspappret och lägg brödet på ett galler och låt det svalna av ytligare. Ät och njut av brödet.👌🏻

  • 1 316 visningar

Gillar

Kommentarer