Grytbröd

​Grytbröd igen, Jag har gjort grytbröd tidigare och denna gång testade jag en liten snabbare variant och nya smaker. Man får ju testa sig fram och se vad som händer. Så här kommer mitt recept med ett lyckat resultat.

Du behöver:
25 g torrjäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl

Gör så här:
Värm vattnet till 45 grader, tillsätt oljan. Blanda ner torrjästen i bunken och häll i lite av vattnet och rör tills jästen har löst upp sig lite. Tillsätt resten av vätskan, saltet och nästan allt mjöl. Knåda degen för hand i 10min. *Bakmaskin 5min*
Låt degen jäsa i 1tim, Lägg under tiden lergrytan i vattenbad (Kallt). Arbeta degen med resten av mjölet och forma degen till en boll. Ta upp grytan och olja in den och locket. La även ett bakpapper i botten på grytan. Ta degen och lägg den i grytan. Sätt ugnen på 200grader och ställ in grytan längst ner på ugnen med locket på i ca 1tim. Ta av locket och låt den stå inne i några minuter tills brödet har fått en fin färg på skorpan. Stjälpa upp brödet och låt det svalna helt. Skär i tjocka skivor och njut.

  • 36 visningar

Gillar

Kommentarer