🇳🇮Gratulerar med dagen Norge!

Idag Àr det 17 maj och det Àr Norges dag!
Åren springer verklige och man lĂ€ngtar verkligen tillbaka till Norge. Det fĂ„ bli en ny resa tillbaka till Norge igen, fast denna gĂ„ngen Ă„ker barnen med pĂ„ resan. Efter som det Ă€r Norges dag, sĂ„ fĂ„r man stĂ€lla sig att baka nĂ„got extra gott och nĂ„got nytt.

Skogens lÀckerheter..
NĂ€r man pratar om Norge, sĂ„ Ă€r det faktist naturen som fĂ„r mig att lĂ€ngta dit mest. Min annorlunda firande för Norge idag blir en hĂ€rlig dessert med naturens lĂ€ckerheter.🎉🇳🇮

Skogens lÀckerheter hÀr kommer receptet.

SvampmarÀnger:
2 Àggvitor
1 dl strösocker
1 krm Àttiksprit eller citronsaft
Röd karamellfÀrg/pastafÀrg
SpritspÄsar

Gör sÄ hÀr:
Börja med att sÀtta ugnen pÄ 100°C grader.

Ta fram en/tvÄ plÄtar med bakplÄtspapper, vispa Àggvitorna till ett skum. TillsÀtt socker, Àttika och fortsÀtt att vispa till ett fast skum. Dela upp smeten i tvÄ bunkar, blanda ner den röda fÀrgen i en av bunkarna och blanda ihop tills allt Àr fÀrgat. Fyll ena spritspÄsen med vit marÀng och den andra spritspÄsen med röd marÀng. Klippt av en bit pÄ toppen av spritspÄsen, börja med den vita marÀngen. Spritsa av lÄnga toppar som ska bli foten pÄ svamparna. Ta sen den röda marÀngen och spritsa ut lagom stora hattar pÄ plÄten. HÀr kan du vÀlja om du vill klicka ut som vita prickar pÄ hattarna eller om du vÀljer att smula över smÄ prickar pÄ hattarna nÀr dom Àr klara. StÀll in plÄten lÀngst ner pÄ ugnen och grÀdda i 50-60 min. Ta ut plÄten och lÄt marÀngen svalna av helt innan du börjar sÀtta ihop dom. NÀr du sÀtter ihop svamparna sÄ gör du ett litet hÄl i mitten pÄ hattarna och lÀgger en klick med marÀng eller smÀlt chokladen. SÀtt sen ihop svampens fot och tryck lite lÀtt.

Sockerkaka:
4 st Àgg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 gram smör
0,5 dl hjortronsÄs
1 tsk vaniljsocker

Gör sÄ hÀr:
SÀtt ugnen pÄ 175°C grader.
Smörj och bröa en stor sockerkakas from, smÀlt smöret i en kastrull eller i mikron och lÄt det sen svalna. Vispa Àggen och sockret ljust och luftigt. Vispa sen ner vetemjölet, vaniljsockret och bakpulvret. HÀll sen ner smöret, vattnet och vispa till en jÀmn smet. Ta fram formen och hÀll ner smeten och stÀll in i mitten pÄ ugnen och grÀdda i 40-45 min. TÀnk pÄ att alla ugnar grÀddar olika lÀnge. Kakan Àr fÀrdig nÀr inget fastnar pÄ stickan och den slÀpper ifrÄn kanterna. LÄt sockerkakan svalna av helt innan du bryter lÄs smÄ bitar som du ska ha.

FĂ€rgglada kaksmulor:
300 gram valfri Kaksmulor
2-4 st olika karamellfÀrger/pastafÀrgen
1 tsk blÄbÀrspulver
PlastpÄsar

Gör sÄ hÀr:
Krossa kaksmulorna fint och fördela jÀmnt upp i pÄsarna. HÀll ner nÄgra droppar fÀrg i pÄsarna (en fÀrg för varje pÄse). Blanda runt ordentligt sÄ att allt blandar sig. HÀll sen över smulorna i en skÄl och blanda lite lÀtt ihop allt med blÄbÀrs pulvret. StÀll Ät sidan!

Chokladen:
200-300 gram ljuschoklad
Silikonformar (till sÄ mÄnga portioner du har tÀnkt dig)

Gör sÄ hÀr:
SmÀlt chokladen över vattenbad och fyll upp formarna och hÀll tillbaka sÄ du fÄr ett skal. StÀll formarna in i frysen sÄ chokladen fÄr stelna.

Jordgubbspuré:
300 gram fÀrska/frysta jordgubbar
1 1/2dl vatten
3 msk strösocker
2-3 tsk maizenamjöl

Gör sÄ hÀr:
Vispa ner socker och maizena i en kastrull och tillsÀtt vattnet. Vispa tills allt har blandat sig, hÀll ner jordgubbarna och lÄt det smÄkoka i 5-10min tills jordgubbspurén har tjocknat. Sila jordgubbspurén till en slÀt puré. StÀll sen den Ät sidan och lÄt den kallna.

Chokladmousse:
200 gram ljus eller mörk choklad
3 dl vispgrÀdde
3 Àggulor

Gör sÄ hÀr:
Börja med att smÀlta chokladen över vattenbad. Vispa grÀdden lagom hÄrt och stÀll Ät sidan. Vispa Àggulorna lite lÀtt förhand och blanda ner i den smÀlta chokladen under kraftig omrörning. HÀll ner sen allt i grÀdden och blanda ihop allt med en slickepott tills allt har blandat sig.

Ta sen ut silikonformarna frÄn frysen och fyll pÄ med chokladmoussen och stÀll tillbaka in i frysen i ca 20-30 min tills det har stelnat. Dra sen över ett lager med smÀlt chokladen sÄ det tÀcker botten och chokladmousse och stÀll in i frysen i 20 min till.

Dekoration:
FÀrska blÄbÀr
Citronmeliss

Montering:
Ta fram sÄ mÄnga tallrikar/skÄlar som du har tÀnkt dig.
Sen Ă€r det bara att anvĂ€nda fantasin av allt du har gjort och lĂ€gg upp pĂ„ tallrikarna/skĂ„larna. 🌾Lycka Till Nu🌾

  • 434 visningar

Gillar

Kommentarer