Gräddbullar med chokladboll.

Gräddbullar med chokladboll.
Skumtoppar, mums mums, kärt barn har många namn. Hybrider - är veckans tema i dessertutmaningen på Instagram. Vi älskar gräddbullar & chokladbollar, så varför inte slå ihop dessa två bakverk till ett gudomligt bakverk istället!🤤Ännu en gång så lyckas man skapa något nytt igen🤩Dessa gräddbullar tog fort slut, fler får det bli nästa gång.

Chokladbollar 35 st normalstora:
150 gram rumstempererat smör/margarin
1 dl strösocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk kallt kaffe eller vatten
4 dl havregryn

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke, rulla till
normalstora/mindre chokladbollar och lägg dom på en tallrik och ställ in dom en stund i kylen.

🍁

Gräddbullar med chokladboll, 10-20 st.
Gelatinet:
1 dl vatten
1/2 tsk agar agar

Gör så här:
Ta fram en kastrull och häll ner vattnet och värm det till 35–40 °C grader. Vispa sen ner agar agar och låt det svälla under lock i ca 30 min.

🍁

Sockerlag:
2 1/2 dl Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl glykossirap

Gör så här:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Häll ner agar agar lösningen i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

🍁

Marängen:
5 st äggvitor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 spritspåse + en stor rundtyll

Gör så här:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + agar agar bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

🍁

Botten:
10-20st runda smörgåsrån / mariekex
1 bricka

Gör så här:
Lägg ut smörgåsrån / mariekex på brickan men 1 cm mellanrum.

🍁

Montering steg 1:
Spritsa ut en liten bulle på smörgåsrån / mariekex och sätt en chokladboll i mitten. Fortsätt sen att spritsa ut bullar tills du får en granform. Låt sen skummassan stelna i några timmar i rumstemperatur eller 30 min i frysen.

🍁

Garnering:
200-300 gram mörk choklad + lindt salted caramel
2 msk rapsolja
1 påse kokos

Gör så här:
Smält chokladen med rapsoljan under omrörning över vattenbad tills chokladen har smält helt. Häll chokladen i en såskana och låt den svalna av något.

🍁

Montering steg 2:
Ta fram ett galler och lägg den över en stor skål, ta fram dina gräddbullar och ställ dom på gallret med en liten bits mellanrum. Ta nu chokladen i såsskålen och häll ett jämt lager från ena ändan på gräddbullen till den andra. Toppa sen med en nypa kokos, fortsätt så tills alla dina gräddbullar är klara. Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller en stund i kylen. Servera dina gudomliga gräddbullar med chokladbollar och njut.

  • 316 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229