Glutenfri/Laktosfri Poolish!

Hej Hej..
Nu är det dags att ta ett steg högre när det kommer till surdegsbakning. Har fått önskemål att baka glutenfri/laktosfri surdeg på det enkla sättet (Poolish). Det är något man aldrig har gjort innan, har läst på lite hur man ska göra och tänka på.😁

Vad är Poolish:
En fördeg med lika delar (vikt) vatten och mjöl.
Jäser i rumstemperatur för att få den mildare smaken. När ni jäser poolishen kan ni se att degen har en buktande yta, då är den expanderande (undermogen). När ytan har plattats ut är den mogen att tas, då ytan börjar bli lite insjunken vet man att den är på väg att bli övermogen. Blir den kraftigt övermogen kan man ändå använda den men tänk på att syra kan bryta ner glutenstrukturen i bortgörningen, ni kan behöva minska mängden poolish i bortgörningen.


Spännande:
Det kommer bli en ny spännande resa över surdegen för mig. Men här kommer vi inte stressa eller skynda på. Utan här tar vi ett steg i taget och tar dagen som den kommer. Kommer visa och förklara steg för steg hur jag gör. Hoppas att kunna dela min inspiration till dig också.

Frågor:
Tveka inte att ställa frågor eller om du undrar över något. Skriv skriv så ska jag hjälpa dig så gott det går😁Nu kör vi igång.🎉

Poolish:
2 dl rismjöl
1 1/2 dl ljummet vatten
1/2 tsk torrjäst (10 gram färsk jäst)
1 tsk honung

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser i en bunke/skål. Täck över med plastfolier eller ett lock och låt stå i minst 4 timmar. Om du vill jäsa poolishen längre än 24 timmar så ska du ställa in den i kylen. Polishen blir som en snabb surdeg och ger brödet mycket mera smak. Detta är ett perfekt sätt för dig som vill göra en snabb surdeg. Nästa steg kommer i ett nytt inlägg.

  • 390 visningar

Gillar

Kommentarer