Franska baguetter

Hej alla finisar!
Jag har inte glömt bort er, utan är lite lagom stressad och försöker hinna med allt innan nästa veckan börjar gå mot sitt slut. Så man är lite dålig på att svarar/skriva och blogga, men det kommer snart bli bättre och det lovar jag er alla

Baka lite:
När man blir för stressad så är det alltid bra att försöka baka något som tar extra lång tid. För mig så blev det att baka ett häng härliga frasiga baguetter på ett nytt sätt. Jag vill försöka baka mera glutenfritt, men visa steg är extra svåra när man inte är van att göra det. Men igår tog jag min chans att ta halva vägen till det glutenfria brödet. Jag provade på att baka med rismjöl och med vetemjöl, vill man ha glutenfritt så får man byta ut vetemjölet. Nästa gången blir brödet helt glutenfritt och blir lika gott eller till och med godare. Är du redo?🤗

Skållning på rismjöl:
Vi ska börja med något som heter skållning. Vad är det för något undrar du? Skållning ökar brödet saftighet, ger en god smak och förbättrar brödets hållbarhet och även brödets skärfasthet. Skållning betyder att man slår hett vatten på rågmjöl och inte på vanligt mjöl. Syftet med skållningen är att binda vatten i brödet och där med öka saftigheten och få goda smaker. Gör man skållning på vanlig mjöl förstör du bakförmågan och gluten i brödet. Det vill vi inte göra🤗

Skållning:
380 gram vatten
70 gram rismjöl
2 tsk torrjäst
350 gram vatten
380 gram vetemjöl
15 gram socker/vit sirap
7 gram salt

Gör så här, steg 1:
Koka upp 200 gram vatten och blanda ner rismjölet och rör ihop allt tills det har blandat sig. Låt sen skållningen svalna i 5-10min.

Steg 2:
Ta fram en skål/bunke och vispa ihop 150 gram vatten med torrjästen tills den har löst upp sig. Häll sen ner skållningen och tillsätt 150 gram vetemjöl och vispa till en nästan lös deg. Låt sen fördegen jäsa i 3 timmar eller längre i rumstemperatur.

Steg 3:
Ta fram fördegen och tillsätt socker, salt och resten av mjölet och knåda till en fast deg. Degen ska börja släpp från bunkens kanter och bli väldigt slätt. Gör även ett glutenfönstret (se bilden⤴️ så ser ni hur jag har gjort). Ta fram en plastlåda med lock (går även bra med en stor bakbunke). Olja in bunken/plastlådan lite lätt och lägg ner degen. Täck över med ett lock och ställ bunken/plastlådan i rumstemperatur och låt degen stå där i 24 timmar. Kolla till degen efter 3-5 timmars, för du kommer behöva vika ihop degen några gånger innan du ska baka ut den.

Dag 2.
God förmiddag och nu är det dags att baka ut brödet. Varje gång man ska baka ut så är man spänd på hur slut resultatet kommer att vara.😍

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°C grader.
Ta fram 1 eller 2 plåtar med bakplåtspapper eller en baguett plåt. Mjöla bakbordet och häll ut degen och dela upp den i 4 lika stora bitar. Forma sen degbitarna till baguetter och lägg på plåten. Låt sen baguetterna jäsa i 1 timme, plocka fram 1-2 st isbitar och lägg in i ugnen och ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda dom i ca 15-20 min. OBS: tänk på att alla ugnar gräddar olika tider.

Ta ut plåten från ugnen och flytta över baguetterna på ett galler och låt dom svalna av helt. Skär upp brödet och njut av mästerverket.

Lycka Till

  • 144 visningar

Gillar

Kommentarer