Fransk chokladkaka med chokladmousse del 2.

Fransk chokladkaka med chokladmousse del 2.
Drömmen för alla choklad & kaffe & citron/lime älskare. Toppad med en len chokladmousse och syrliga härlig lime/citron curd.👌🏻Mums mums..

Fransk chokladkaka:
92 gram smält smör/margarin
225 gram strösocker
2 ägg
75 gram vetemjöl
50 gram kakao
80 gram kaffe (Spara lite till pensling)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper.
Ta fram en bunke och blanda ner ägg, strösocker, smält smör, vetemjöl och vispa i 3-4 min. Tillsätt sen kakao, kaffe och fortsätt vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och jämna ut så det blir lika mycket över allt. Ställ in formen i mitten på ugnen och grädda i 30-40 min. Ta ut formen och låt franska chokladkakan svalna av helt. Stansa ut runda kakor och lägg dom i en rund cylinder. Pensla på med kaffe på kakan. (Jag använder plastfilm inuti så det blir lättare att få ut allt sen).

Chokladmousse:
150 gram ljuschoklad
3 dl vispgrädde
Spritspåse
Tyll

Gör så här:

Värm chokladen i ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna av. Vispa grädden till mjuka fina toppar och vänd ner chokladen i grädden. Vänd runt med en slickepott till allt har blandat sig. (Spara lite chokladmousse till dekoration). Fyll chokladmoussen i spritspåsen och spritsa i cylinder över franska chokladkakan till 1-2cm hög. Ställ in i frysen i 1-2 timmar tills chokladmoussen har stelnat helt.

Lime/Citron curd:
1dl pressad citron/lime
1/2 dl störsocker
3 äggulor
50 gram kallt smör/margarin

Gör så här:
Häll citron/limesaft och strösocker i en kastrull. Koka upp tills strösockret har löst upp sig, ta kastrullen från plattan och låt det svalna av. Temperaturen ska var under 86°, tillsätt sen äggulorna och vispa på svag värme tills krämen blir tjock. Skär smöret i kuber och vispa ner det i lime/citron curden. Fyll upp en silikonform med spiraler och ställ in i frysen i 1-2 timmar. Resten curden häller du upp i glasburk med lock och förvara i kylen.

Montering:
Ta ut franska chokladkakan/moussen ut från frysen och ta bort plastfilmen. Placera ut dom på en tallrik och ta sen ut lime/citron curden från frysen som ligger i silikonformen. Placera ut curdspiralen på mitten av chokladmoussen. Spritsa sen ut lime/citron curden och chokladmoussen runt spiralen efter hur du vill ha det. Toppa sen med riven lime/citron skal och lite citronmeliss. Servera och njut av ditt mästerverk.👌🏻

  • 854 visningar

Gillar

Kommentarer

LindaLinnros
LindaLinnros,
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det va riktigt gott.👌🏻
nouw.com/fikamedhanna
itsmeRiizzie
itsmeRiizzie,
Alltså shit vad gott det där ser ut! 😲
nouw.com/itsmeriizzie
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det va sååå gott😳Denna gången körde jag med mera lime/citron curd också.😲
nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229