En Klassisk Mini Prinsesstårta

En klassisk mini prinsesstårta fick det bli.

Den klassiska prinsesstårtan har en given plats på fikabordet till kalas, dop, bröllop och andra speciella tillfällen. Prinsesstårtan fylls med oftast av vaniljbottnar, vaniljkräm, grädde och en god hallonsylt. Tårtan täcks sedan med en ljusgrön marsipan och ett tunt lager florsocker siktas över, sedan toppas tårtan med röda eller rosa marsipanrosor. Florsockret pudras över just innan servering för att det inte ska hinna smälta.

Receptet gäller för 12 bitar:
Tårtbotten:

3 ägg
1½ dl strösocker
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
3. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna.

Fyllning:
1½ dl mjölk
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
3 dl vispgrädde
1 burk hallonsylt
1 paket florsocker
1 paket 500gram sockerpasta/marsipan (Grön) eller vilken färg du vill ha.
Marsipan/Sockerpasta till locket, gör en marsipanros/sockerpasta ros.

Gör så här:
1. Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i den varma krämen. Rör tills gelatinet smält. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då. Vispa grädden med vaniljsockret till ett fast skum. Blanda ner grädden i krämen. Dela kakan i tre bottnar. Den översta ska vara ca 1 cm tjock. Lägg den understa bottnen på ett fat. Bred över med hallonsylt och lägg mellersta botten på och lägg hälften av vaniljkrämen. Låt krämen bli lite högre på mitten så att tårtan blir bullig. Lägg på den översta bottnen. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och resten ovanpå tårtan. Låt den bli lite högre mot mitten. Ställ tårtan så länge i kylen och täck över med lite plastfioler. Ta fram marsipanen/sockerpasta och kavla ut den tills den blir ca 3-4 mm tjockt, är det för tunt så spricker det lättare, samt att fyllningen kan skina igenom om du kavlat det för tunt. Skär bort den överflödiga marsipanen/sockerpastan efter att du lagt på marsipan/sockerpasta locket på prinsesstårtan och jämnat ut den helt. Ta överflödet från marsipanen/sockerpastan och gör en eller flera rosor. Pudra på florsockret innan servering.

  • 344 visningar

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229