Dom bästa frasiga och luftiga franskfrallorna!

Godmorgon..
Igår bakade man ett gäng härliga frallor. Man fick dom frasiga/riktigt luftiga som man kan köpa i affären. Så nöjd när man lyckas baka mina favorit frallor. Nu behöver man inte köpte dom i affären längre, när man kan baka en gäng här hemma. Självklart kommer jag dela med mig av dessa godingar till er med.

Frallor 15-20st:
25 gram torrjäst (motsvarar 4tsk)
1 1/2 msk strösocker
25 gram rumstempererad smör
7 dl vatten
1 ägg
2 tsk salt
10 - 13 dl vetemjöl special
Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.

Garnering:
Vallmofrön (kan även utesluta detta)
Vatten
Blomspruta

Gör så här:
Blanda jäst, vatten, mjöl, ägg, socker, smör och mjöl i en bunke och vispa med bakmaskin/elvisp (som klarar degar). Kör i 5min på lagom hastighet, blanda sen ner saltet och vispa fortare i 2min till. Knåda för hand i 10min och sen 4min med saltet. Platsat över bunken och ställ på ett varmt ställe i 1tim ”tills degen har fått dubbla storlek”. Häll ut lite mjöl på bakbordet och häll ut degen, knåda degen lite lätt och dela upp degen i 15-20 bitar. Mina bitar vägde 60gram och rulla dom till bullar. Lägg bullar på en plåt med bakplåtspapper och ha lite större mellanrum mellan frallorna. Täck över med en fuktig bakhandduk och ställ på ett varmt ställe och låt dom jäsa i 1tim - 2tim. Bollarna ska kännas lätta, under tiden kan du ställa en byta med vatten längst ner i ugnen och sätta ugnen på 250°C grader. När ugnen är varm så tar du bort byttan med vattnet ut från ugnen. När bullarna har jäst sprutar du don med vatten och strö på vallmofrön. Ställ in plåten i mitten på ugnen och spruta in lite vatten och grädda dom i 10min tills dom har fått en fin färg. Lägg upp frallorna på ett galler och låt dom svalna av helt utan bakhandduk. För då kommer du få den härliga skorpan på frallorna.
Lycka Till

  • 224 visningar

Gillar

Kommentarer

artibus
artibus,
Men vad gott! Tack för receptet! <3
nouw.com/artibus
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
oja, dom är mina favorit. Härligt när man kan baka dom hela tiden. varsågod och lycka till. <3
nouw.com/fikamedhanna
Veronika
Veronika ,
så goda frallor. Men jag fick dom inte så frasiga som du, följde ändå receptet helt😏 vad kan jag gjort för fel tro?
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
vist är dom 😋 körde du tan bakhandduk och lätt frallorna jäsa på ett galler? ☀️Sen kan det skilja en del på ugnarna också.
nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229