Citronsoppa i höstmörkret.

Hej..
Igår kväll blev man så sugen på något syrligt efter allt brödbakandet under dagen. Så vad skulle man hitta på? Tanke på att klockan va ändå rätt mycket, så det ska gå fort att slänga ihop något gott. Ja en dessert kanske? Det går ju alltid fort och man behöver inte alltid använda ugnen. Hmm, tankarna snurrade på och det blåste full storm, ösregnade ute. Brrrr, kände mig lite frysen och då slog tanken mig: SOPPA, passar ju alltid bra när höstkylan kommer. Efter hand kommer ju alltid allt annat vad man ska ha till soppan. Nu kör vi igång med den sötsyrliga höst soppan med citron.

Vem skulle du vilja bjuden på en härlig sötsyrlig citronsoppa i höststormen?? Toppad med digestive crunch, maränger, citronsocker, riven citron skal. Ta ett kallt glas med lemon juice till detta, som skickas med i köketsbox: Balans- och vardagslyx.👌🏻🌬

Citronsoppa, 4 portioner:
2 msk smör/margarin (byt ut mot laktosfritt)
1/2 dl vetemjöl (byt ut mot glutenfritt)
2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
5 dl vispgrädde (bytt ut mot laktosfritt)
1 stor citron, Skal från citronen
1-2 dl färskpressad citronjuice/citronjuice på flaska

Gör så här:
Smält smöret i kastrullen och vispa ner mjölet, tillsätt vattnet och fortsätt att vispa. Ta kastrullen åt sidan. Blanda äggulorna med grädden och vispa snabbt ihop allt för hand. Häll ner gräddblandningen i kastrullen och tillsätt strösocker, vaniljsocker, citronskal, citronsaft. Ställ kastrullen på plattan och låt allt sjuda och rör om lite och då i 10-15 min tills soppan har blivit lite tjockare. Smaka av och tillsätt mera citron eller störsocker efter smak.

Digestive crunch, 4 portioner:
6 st digestive kex (byt ut mot glutenfritt)
4 msk smör/margarin (byt ut mot laktosfritt)
2 tsk strösocker
2 tsk farinsocker strö

Gör så här:
Börja med att krossa digestive kexen till små smulor. Smält smöret i en stekpanna och häll ner digestive smulorna, strösocker, farinsocker och blanda runt. Rör runt på medelhög värme tills allt har blandat sig och tills sockret har smält. Brukar ta 5-10 min, häll upp digestive crunchen i en skål och ställ åt sidan.

Mini/miniminimaränger:
Om du inte vill göra mini/miniminimaränger så går det bra att köpa dom i affären. Men om du vill testa på att göra ett gäng mini/miniminimaränger så kommer receptet här:

Miniminimaränger:
1 äggvita
4 msk strösocker
1 krm ättika / citron
1 spritspåse

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 100°C grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitan till ett fast skum i en ren bunke tillsammans med ättika/citron låg hastighet. Tillsätt sen strösockret lite i taget under tiden du vispar. Fortsätt vispa till ett hårt skum (vänd bunken upp och ner, sitter marängen kvar är den klar).
Fyll spritspåsen med maräng och klipp av en liten bit på spritspåsen spets. Spritsa ut miniminimaränger på plåten och kör på tills du inte orkar mera^^. Det går även bra att göra lite större om du inte orkar göra så små som jag gjorde. Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda i 30-60 min minuter. Låt marängen svalan av och förvara dom i en lufttät burk och ställ in i ett skåp tills du ska äta dom. Marängerna håller i flera veckor.👌🏻

Citronsocker:
1 stor citron, Ta bara skalet från citronen
1 dl strösocker

Gör så här:
Blanda strösocker och citronskal i en skål. Ställ åt sidan tills vi ska använda det.

Servering:
Ta fram soppskålar/sopptallrikar (jag köpte mina tallrikar på IKEA-kanske finns dom kvar). Ta fram en trådsil/nätsil och sila soppan över tallriken tills det kommer nästan hela vägen upp. Placera sen ut digestive crunch från kanten ner i soppan och upp till kanten igen (se bild🔝). Sen placerar du ut dina mini/minimini maränger längst med och uppepå digestive crunch. Strö sen ut med citronsocker med fingertopparna (sockret kommer bli lite blött). Riv sen lite citronskal uppepå allt, tillsist krossa du lite maränger och smula över allt. Toppa sen med några bland med citronmeliss, servera dina gäster och njut av den fantastiska desserten i höstmörkret.👌🏻☔️🌬

  • 1 701 visningar

Gillar

Kommentarer