Citronkräm bullar

Hej i sommarvärmen..
Natten gav inte så mycket sömn och för att kunna bli något piggare. Så får man ställa sig och baka lite i värmen. Det har vart bullbakning i stort sätt hela dagen för min del.

Citronkräm bullar..
Finns det något härligare och godare än nybakat bullar?? Ljuvligt goda citronkräm bullar med en sötsyrlig smak och toppad med glasyr och riven citronskal. Mums mums🤩👌🏻🍋

Citronbullar:
50 gram torrjäst (färsk jäst)
4 dl vatten
125 gram smör/margarin rumstemperatur
1 msk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk citronsaft
6 dl vetemjöl special
7 dl vetemjöl

Gör så här:
Häll ner jästen, vatten, strösocker i en bunke och vispa ihop snabbt tills all jäst har löst upp sig. Tillsätt sen smöret, vaniljsocker, citronsaft, salt, kardemumma, vetemjöl, vetemjöl special och knåda ihop allt tills degen börjar släppa från bunkens kanter. Plasta över bunken och låt degen jäsa i 60 minuter.

Fyllning & Topping:

Citronkräm 3dl:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl citronsaft
50 gram smör/margarin
(Vill du ha laktosfritt, använd laktosfri smör/margarin)

Gör så här:
Häll ner ägg och strösocker i en kastrull och vispa ihop lite lätt. Tillsätt citronsaften och flytta över kastrullen till platan. Kör på medelhög värme i 5 min och blanda runt med en träslev. Rör runt hela tiden så inte krämer bränns i boten. Sänk värmen och fortsätt rör tills krämen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner smöret tills du får en len och härlig citronkräm. Häll upp krämen i glasburkar och låt dom svalna av helt innan du ställer in dom i kylen.

Glasyr:

2dl florsocker 

2 tsk äggvita 

2 msk vatten 

Gör så här:

Vispa samman florsocker, äggvita och vatten till en slät glasyr.

Baka ut bullarna:
Mjöla bordet lite lätt och häll ut degen på bordet. Kavla ut din bulldeg till en rektangel och bre på fyllningen på ena sidan. Vik sedan den andra deghalvan över den andra. Kavla degen lite lätt så det blir något större, Skär degen i strimlor och snurra degen.

Ska förklara lite bättre:
Skär av 2-3 cm tjock remsa och dela på den så den får två ben. Snurra de två benen runt varann och sen rulla in sedan flätan till en snurrbulle. Lägg sen bullarna i bullformar eller direkt på plåten med bakplåtspapper. Ställ plåten på ett varm ställe och låt bullarna jäsa i 30-60min (till dubbla storlek).

Under tiden kan du sätta på 220°C grader.

Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda i 10-12min tills bullarna får en fin färg. Ta ut bullarna och lägg dom på gallret. Ringa över glasyren på bullarna och toppa med citronskal. Låt bullarna svalna av innan du njuter av dom hembakta citronkräm bullarna.

  • 1 498 visningar

Gillar

Kommentarer

Anni
,
Hur gör man fyllningen?
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Fyllningen står nu med i receptet. Blev lite strul med inlägget. Men nu är det fixat.👌🏻
nouw.com/fikamedhanna