Choux craquelin semlor.

Choux craquelin är franska bakverk som blir luftiga, ger ett krispigt skal och bjuder på en ihålighet som man kan fylla upp med vad som helst. Nu är det andra gången jag bakar dessa och får inte riktigt till höjden än. Men dom blev perfekta som semlor och smakar verkligen SEMLA!

Glöm den klassiska semla och hoppa över vetedegen. Gör dom franska godbitarna med kardemumma & vanilj i smeten. Mina choux craquelin semlor är fylld med hemmagjord vaniljkräm, färska hallon och len grädde. Siktat med lite florsocker och servera! Detta blev min FAVORIT SEMLA. Bäst av allt är att man kan äta väldigt många och sen är det perfekt att ha något i kylen. När suget kommer på kvällen, ja då är det bara gå att mumsa i sig en eller två.

Choux craquelin semlor, hur många vill du göra??
6 st väldigt stora (10-12 cm i diameter)
12 mellan stora (4-6 cm i diameter)
24 st små (2-3 cm i diameter)

〰️
Mördeg/sablé
50 gram strösocker
50 gram vetemjöl
50 gram smör
1 rund utstansare

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Kavla ut degen 1-2 mm tjock mellan två bakplåtspapper och lägg in i frysen i 30 min.

〰️

Pâte à choux:
65 gram smör
65 gram vatten
65 gram mjölk
65 gram vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg
1 spritspåse + rund tyll

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 190°C grader, klä en plåt med bakplåtspapper. Häll ner mjölk, vatten, smör, salt, strösocker, vaniljsocker och kardemumma i en lagom stor kastrull. Låt allt koka upp under omrörning tills allt smör har smält. Tillsätt mjölet och arbeta smeten med en träslev i kastrullen i några minuter tills degen släpper från kanterna samt har en fin glans. Häll ner degen i en kall bunke/skål. Häll sen ner ett ägg i taget och arbeta in ägget i degen för hand eller med elvisp. Tills du får en smidig smet, som inte blir för rinnig eller för fast. Fyll spritspåsen med choux smet och spridits ut önskad diameter du vill göra dina semlor. Tänk på att ha en bits mellanrum för dom ska inte växa ihop. Ta ut din mördeg/sablé från frysen och stansa ut 1-2 cm större ringar i diameter. Lägg en ring på varje uppe på varje choux smet. Sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda dom i 20-30 min tills dom har rest sig upp och fått en fin brun färg. OBS, öppna inte ugnsluckan under tiden som dom gräddas. För då faller dom samman och dom blir inte ihåliga inuti! När dom är klara så lägger du dom på ett galler så dom får svalna av helt.

〰️

Krämig vaniljkräm:
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk strösocker
3 tsk äkta vaniljsocker eller 1 vaniljstång
1,5 msk majsstärkelse

Gör så här:
Blanda ner alla ingredienser i en kastrull och sjuda försiktigt i 5 min under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Fyll upp i en såskana/skål och täck över med plastfolier, låt vaniljkräm kallna helt i kylen i ca 1-2 timmar eller över natten.

〰️

Vaniljgrädde:
5 dl vispgrädde
1 msk vit sirap
2 tsk äkta vaniljsocker
1 msk florsocker
1 spritspåse
1 stjärntyll

Gör så här:
Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa upp grädden tills du får lena och fasta toppar. Fyll spritspåsen med grädde och gör den redo.

〰️

1-2 packet med färska hallon
Florsocker

〰️

Montering:
Skär försiktigt bort toppen på dina choux craquelin. Fyll hälften med vaniljkräm och tryck lite lätt ner 2-4 st hallon. Spritsa sen på med med vispgrädde och sätt på locket på toppen. Sikta sen över med lite florsocker och servera dina Choux craquelin semlor till gästerna.

  • 1 246 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229