Choux au craquelin med vaniljkräm.

Godkväll..
Startade min resa igår med att göra franska bakelser som heter ”Petit Chox”. Låter super enkelt att göra dom, men så är det inte. Ett litet fel steg och det är bara att slänga allt. Igår testade jag 2 gånger och det blev inte bra, första gången va det nån som öppnade ugnen. Hahaha, men det spelade ingen roll för dom gick inte att äta ändå. Sen har jag ALDRIG ätit dessa heller, hur smakar dom? Hur ska dom se ut när dom är klara? Ja, man googlade och kollade youtube för att vete hur dom skulle se ut. Men mina blev inte exakt som dom skulle, så här var det mycket svårare att se när dom skulle vara klara. Man kan göra vilken storlek som helst/modell och fylla dom med vad som helst. Så fria händer för den som vill testa detta. Ett tips, ha tåla mod och ha alla ingredienser hemma. För man vet ju aldrig hur många gånger man får göra om dessa..👌🏻

Choux au craquelin med vaniljkräm.
Gjorde mina första franska ”Petit Chox” bakelser som är fyllda med en härlig vaniljkräm. Det är även första gången som jag äter dom. Åhh, dom är ju så goda!! Kan inte sluta och äta dom. Hahaha.. Är inte helt nöjd med mina när det kommer till formen. Men men bättre lycka nästa gång.

Är du redo för en ny bakutmaningen?
För nu kör vi i gång och bakar dom franska bakelserna.

Craquelin/mördeg:
55 gram rumstempererat smör/margarin
55 gram strösocker
60 gram vetemjöl
Några droppar karamellfärg/pastafärg (kan uteslutas)

Gör så här:
Häll ner smör, strösocker, vetemjöl och färg i en bunke och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två plastfolier/bakplåtspapper och lägg in i frysen. Du kan ju förstans ut ringarna innan frysning, tänk på att dom ska vara 3 cm i diameter.

Choux/Pâte à choux, ca 20st:
60 gram smör/margarin
80 gram mjölk
65 gram vatten
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
80 gram vetemjöl
2 ägg
Spritspåse

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader (ej varmluft) och klä en plåt med bakplåtspapper. Ta fram en kastrull och blanda ner smör, mjölk, vatten, salt, vaniljsocker, strösocker och låt allt koka upp tills smöret har smält. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills det blir en tjock fast smet, rör sen runt i några extra minuter. Häll över smeten/degen i en skål och låt den svalna av något, under tiden kan du vispa äggen i ett glas. Tillsätt nu lite äggsmeten i skålen och vispa/rör kraftigt tills allt har blandat sig. Fortsätt så tills allt äggsmet ligger i smeten/degen och känns smidig. Smeten/degen får inte bli för lös eller för fast, för då går det inte att spritsa ut bollar. Spritsa nu ut 20st bollar som ska bli 3 cm diameter och med lagom utrymme mellan vandra.

Craquelin/mördegscirklarna:
Lägg nu en mördegscirkel på varje boll ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda mellan 30-50 minuter. OBS, tänk på att alla ugnar tar olika tid på sig att grädda. Öppna INTE ugnsluckan nån gång under gräddningen, för då kommer dom falla ihop och bli platta. För vi vill få in så mycket luft det bara går i Choux au craquelin. När dom har fått en fin färg/sprickorna i craquelin/mördegen så är dom klara. Lägg platta. För vi vill få in så mycket luft det bara går i choux au craquelin på ett galler och låt dom svalna av helt.

Vaniljkräm till fyllning:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vanillinsocker
1 knivnudd vaniljpulver
1 spritspåse
1 fyllar tyll

Gör så här:
Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver och låt krämen kallna innan du fyller dina choux au craquelin med vaniljkräm. Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. Välj den du gillar bäst.

Fyll dina Choux au craquelin:
Tryck in fyllar tyllen i sidan på choux au craquelin och fyll dom med lagom mycket vaniljkräm. Det kommer sipprat ut lite med vaniljkräm, men det gör inget. Utan torka bort det som rinner ut innan du lägger upp dom på ett fatt och servera dom direkt.

  • 926 visningar

Gillar

Kommentarer