Choklad & vanilj kanelbullar.

Hej Hej!
Igår kvällen bakas det choklad & vanilj kanelbullar. Perfekt när man får ett sötsug på bullar men vet inte vilken variant man ska välja. Då får man mixa ihop det man gillar extra mycket. Kaminen är tänd, bullarna står och jäser framför. Sprider även en härligt doft att bullar och ger en go värme. Bättre kväll kunde man inte få. Här kommer slut resultatet på mina nybakat bullar som spred en magisk doft under hela natten.☺️🤤

Choklad & vanilj kanelbullar ca 15-20st normal stora bullar:

Vaniljdeg:
4 dl ljummet vatten
4 tsk torrjäst (25 gram färskjäst)
150 gram rumstempererad smör/margarin
30 gram strösocker
30 gram brun farin strö
1 msk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
620 gram vetemjöl special

Chokladbulldeg:
1/2 dl vatten
2-3 msk kakao

Gör så här:
Börja med att hälla ner den ljumma vattnet i bunken och tillsätt torrjästen. Vispa sen ihop vattnet och torrjästen tills all jäst har löst upp sig och att du får ett härligt skum. Tillsätt smöret och vispa ihop allt lite lätt i köksassistenten och stäng av den. Fortsätt sen med strösocker, brun farin strö, vaniljsockret, kardemumma och saltet. Tillsist häller vi ner mjölet lite i taget när köksassistenten jobbar på. Fortsätt att knåda degen och efter 15 min ska degen ha släppt från bunkens kanter. För att vara extra säker på att degen är klar, så ska man kontrollera glutenfönstret, dra försiktigt ut degen. Den ska hålla ihop och bli så tunn att den nästan går att se igenom. Går degen sönder när du drar i degen, så fortsätt att knåda degen lite till och gör ett nytt försök.

Dela degen på mitten och låt ena halvan ligga kvar i bakbunken. Den andra halvan lägger du i en bunke och plastar över med plastfolier. Ställ bunken på ett varmt ställe för jäsning. Tillsätt kakao och vatten i bunken och knåda ihop tills allt blandar sig. Degen ska få en fin jämn färg med brun och gör även glutenfönstret. När degen är klar så plastar du över degen med plastfolier och ställer den på ett varmt ställe för jäsning. Degbitarna ska jäsa till dubbelstorlek och det tar ca 40-60 min.

Fyllning:
120 gram rumstempererat smör/margarin
1 dl strösocker
2-4 msk kanel

Gör så här:
Börja med att ta fram smöret/margarinet så det hinner mjuka upp i rumstemperatur. Blanda sen ihop strösocker och kanel i ett glas och ställ åt sidan.

Topping:
1 ägg

P,st..
Kommer visa steg för steg hur jag gör mina bullar.

Nästa steg:
Nu har degen jäst upp till dubbla storlek. Mjöla bakbordet lite lätt och börja med att kavla ut vaniljdegen till en platta. Pensla toppen med lite vatten så det blir fuktigt över allt, kavla sen ut chokladdegen som ska bli lika stor och lägg den sen uppepå den vaniljdegen. Se till att degplattorna hamnar kant i kant med varandra, bre på det rumstempererat smöret/margarin på hela plattan så det täcker över allt. Häll sen på med strösocker/kanel bladningen på hela toppen så det täcker över allt. (Gör inget om det blir extra mycket på). Vik ihop rektangelns ena sida över till den andra sidan med kanel och strösocker och nyp ihop kanterna lite lätt och kavla ut degen så den blir större. Skär rektangeln 1cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa men stoppa 1 cm från den ihopvikta kanten som håller ihop degen så att det ser ut som en byxa. (Titta på bilderna om du vill se mera exakt hur jag gjorde).

Nu ska vi tvinna och snurra till en bulle:
Tvinna ihop byxben en och en (se bild) sätt sen dom tvinnade byxbenen ihop och snurra ihop till en bulle. Fäst änden ordentligt under bullen så den inte snurrar upp under jäsningen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.

Här ser du mera exakt hur jag menade med byxbenen!

Klart!
Svårare än så här är det inte
, tänk på att ingen bulle blir exakt samma när du har tvinnat/snurrat dom! Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 220°C grader.

Sista steget:
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min tills dom har fått en fin färg. Låt bullarna svalna på ett galler och servera dom sen till dina fikasugna gäster!

*Lycka Till*

P,st glöm inte att följa mig här på NOUW eller på Instagram - fikamedhanna eller Facebook - fikamedhanna!😊

  • 380 visningar

Gillar

Kommentarer