Brytbröd med öl

Idag blev man extra sugen på att testa något nytt. Baka bröd med öl, varför inte? Det blir ju en extra godsmak, ljuvligt gott och doften blir helt fantastiskt. Man kan ta vilken öl som helst, så välj din favorit öl som du vill ha i brödet.

Brytbröd 2st:
18 gram torrjäst (det blir 3 tsk)
2 dl ljummet vatten
1 tsk strösocker
5 dl öl, ljummet (din favorit)
1 dl honung
25 gram smält smör
2 tsk salt
1 msk brökrydda
6 dl rågsikt
3 dl Vetemjöl
3 dl Vetemjöl special
2 dl Semolato dallari durumvetemjöl

Gör så här:
Vispa torrjäst och vattnet tills allt har löst upp sig. Blanda sen ner honung, socker, öl, smör, kryddan och vispa runt det. Vispa ner allt mjöl med elvisp eller med bakmaskin och arbeta degen i 5min. Häll sedan ner saltet och kör i 2min till, täck nu bakbunken med plastfolier och badhandduk. Låt degen jäsa i 2tim, ta fram 2 springformar 24cm i diameter och klä dom med bakplåtspapper. Lägg degen på mjölat bakbord och dela upp degen i två delar. Båda degarna ska ge 12-14 bitar (ska väga 45gram) Rulla dem till bollar och lägg dem i springformen. Låt dom jäsa i 40-50min. Under tiden sätter du på ugnen 225 grader. Pensla brödet med uppvispat ägg, grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30-40min. Låt brödet svalna i formen innan du tar ut brödet. Njut av det goda brödet. =) Lycka Till!

  • 39 visningar

Gillar

Kommentarer