Bröst bröd/frallor.

Hej Hej!
Ett gäng stora saftiga och luftiga frallor med en härlig smak. Även bakat med bakpulver. Jästa framför kaminen och siktat med ett tunt lager med mjöl. Perfekt när man vill piffa upp frukost bordet en tidig morgon!

Idag blev det helt andra bullar i köket, är man med i en utmaningen med att bli taggad på fb. Så ska man baka det man blir tagga på, det va på en humor sida (en man som hade ställ sig i köket och bakad bröst bröd = sista gången jag får baka bröd sa frugan). Blev rätt nöjd och vi kvinnor har faktist inte samma storlek på brösten. Mannen här hemma blev väldigt nöjd alla fall. Hoppas att ingen tar illa vid bara, det är ju ändå bröd man bakar!

Bröst bröd/frallor, 3 st lagom stora par:
25 gram torrjäst (4 tsk) eller färsk jäst
4 dl ljummet vatten
50 gram rumstempererat smör/margarin
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk ljus sirap
2 msk honung
4 dl vetemjöl
5 dl vetemjöl special

Tillbehör till mönstret:
Papper/bakplåtspapper
1 penna
1 glas med 4 cm i omkrets
Trådsil/tetång
Vetemjöl

Gör så här:
Blanda ihop jästen, vattnet, strösocker och vispa ihop allt i bakbunken. Låt allt stå och jäsa i 5 min. Tillsätt rumstempererat smöret/margarinet, sirap, honung, bakpulvret, vetemjöl, vetemjöl special och knåda allt i 5 min. Häll nu ner saltet och knåda degen 15-20 min i bakmaskinen tills degen blir släpper från bunken. Gör glutenprovet på degen för att se om degen är klar. Täck över bunken med plastfolier och ställ den på ett varmt ställe för jäsning i 1 tim. Degen ska bli dubbelt så stor, för då har degen jäst klart. Nu när man bor i huset så använder jag kaminens värme till allt jag behöver jäsa.

En timme senare och degen har jäst upp till dubbelstorlek och är helt perfekt!

Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degen på bakbordet, knåda degen lite lätt och dela upp den i 6 stora bitar som väger ca 225 gram. Spara en liten degbit på 30 gram, för den ska vi använda för att göra små bollar.

Börja med att forma dom stora degbitar till jämnstora bollar och fortsätt tills bitarna tar slut. När du har rullat dina degbitar till bollar så kommer du se att degen börjar ge små/stora bubblor. Gör inte sönder bubblorna eller forma om bollar, utan degen ska vara så.

Ta nu den lilla degbiten och rulla ut den till en lång korv och dela upp den i 6 bitar som väger mellan 3-5 gram. Rulla dom till små bollar och pensla botten med lite vatten. Sätt dom sen på toppen av dom stora bullarna, försökt att få dom i mitten. Forma dom sen lite lätt till en liten vårta.

Fortsätt så tills alla är klara och du har fått 6 st fina bröst bröd/frallor. Flytta över dom till en plåt med bakplåtspapper, försökt att sätta ett par med ca 3-5 cm mellanrum. Sätt nästa par med samma mellanrum med lämna ett mellanrum från det andra paret med 5-8 cm. Jag fick plats med alla mina par på en plåt, men alla plåtar är ju olika stora, kan hända att du får använda 2 plåtar med bakplåtspapper.

Klipp ut en 4 cm stor cirkel i papper/bakplåtspapper och lägg den på mitten på bröstet och sikta sen över med ett tunt lager med mjöl runt om. (Se bilderna), täck över bröst brödet/frallorna med en bakhandduk. Ställ plåten på ett varmt ställe och låt dom jäsa till dubbel storlek. Det kommer ta mellan 40min till 2 timmar beroende på hur varmt du har det. Under tiden kan du sätta ugnen på 250°C grader. (Under & över värme på ugnen - den helt vanliga inställningen).

Som jag skrev förut, så använder jag värmen från kaminen för att jäsa mitt bröd. Den ger en jämn värme och det blir ingen stress jäsning på brödet.

Efter 1 tim och 40 min så har mina bröst bröd/frallor jäst till sig. Så här kommer dom se ut när dom har jäst klara. Lägg på pappers cirkeln igen och sikta över ett nytt tunt lager med vetemjöl. Sätt in plåten längst ner på ugnen och grädda i 10 min på 250°C grader. Sänk temperaturen till 225°C grader och fortsätt grädda brödet i 15-20 min tills bröst brödet/frallorna har fått en fin färg. Ta ut bröst brödet/frallorna och låt dom svalna av på plåten en stund. Flytta sen över dom på ett galler utan att dela på dom, låt dom svalna av helt. Ät upp dom samma dag/under veckan/helgen. Du kan även frys in dom. 👌🏻Lycka Till👌🏻

📬p,st ni får jätte gärna följa mig på Instagram/Facebook/Nouw: @Fikamedhanna ❤️självklart följer jag er också.

  • 703 visningar

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229