Blåbär/Vaniljkräm Snurrbullar

​Vart ute och plockat en massa blåbär och vet inte vad du ska göra av med resten. Då har jag ett bra recept till dig. Jag har aldrig bakat blåbärsbullar och vem älskar inte dom! Men om man tänker efter, blåbär med vaniljkräm gifter sig verkligen med varandra. Så vem kan låta bli att gilla dom här härliga bullarna.

Blåbärsbullar med vaniljkräm ca 50 st:
50 gram torrjäst
10 dl röd mjölk (45 grader)
200 g mjukt smör/margarin
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 msk stött kardemumma
ca 1,6 kg vetemjöl special

Fyllning:
3-4 dl färska blåbär (mosa hälften med en gaffel och spara resten)
Hemmagjord vaniljkräm

Du behöver:
1 sats motsvarar ca 3 dl

1 st vaniljstång
2 dl mjölk
4 msk strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
3 äggulor
1 msk smör/margarin, mjukt

Gör så här (Vaniljkräm)
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp stång och frön med mjölken. Blanda socker, maizena och äggulor i en skål. Slå den heta vaniljmjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka några minuter på medelvärme under omrörning till en tjock crème. Ta från värmen och rör i smöret. Låt svalna.

Garnering:
1 dl strösocker
1 dl vatten

Gör så här (blåbär och vaniljbullarna)
Blanda ut jästen i 4 dl mjöl. Värm mjölken till 45 grader och tillsätt sedan mjölken i bunken och blanda runt. Skär det mjuka smöret i små kuber och blanda i. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Ha i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg. Arbeta degen förhand i 10-20min eller i maskin i cirka 7 minuter. Spar en del av mjölet till utbaket. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta cirka 1-3 timmar i rumstemperatur. (beronde på hur varmt du har det i köket) Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång rektangel på väl mjölat bord. Bred ut vaniljkrämen på ena halvan av degen. Bred mosade blåbär över den andra halvan och strö på resten av blåbären. Vik vaniljkrämen halvan över blåbären och kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30-60 minuter. Upprepa med resterande deg. Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna och under tiden kokar du ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag. Antingen äter du upp bullarna med ett glas kallt mjölk eller så fryser du in bullarna. 

  • 19 visningar

Gillar

Kommentarer