Blåbär & rulltårta dessert..

Hej..
Idag är det ingen vanlig dag, för idag firar vi rulltårtans dag. Det har du väl inte missat?? Om du har, ställ dig och baka en härlig rulltårta och njut. Själv försöker man skapa något nytt med rulltårta, för man har ju faktist små tröttnat och bara äta som den är.^^ Så idag slängde man ihop en rulltårta med blåbärskaka och det slutade med en härlig:

Blåbär & rulltårta dessert..
Det är väl ändå en dag att fira med färska blåbär till #rulltårta 👌🏻En härlig blåbärmousse, blåbärsglass, blåbärsrulltårta, smuldeg, lemon curd & färska blåbär.

Blåbärs mini rulltårta:
3 ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
1 tsk blåbärs pulver
(Jag tillsätter oftast vaniljsocker)
(2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 250°C grader.
Vispa ägg och strösocker så det blir riktigt poröst. Sikta sen ner hälften av potatismjölet och blanda lätt runt med en slickepott. Tillsätt sen resten av potatismjölet, vatten, bakpulver och vaniljsocker. Blanda runt allt tills det blir en fin och slät smet. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, häll på smeten i mitten och dra ut till ett jämnt lager med slickepotten. Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda i 5 min, i slutet går det rätt fort. Ta ut rulltårtan från ugnen och strö på lite strösocker på toppen så det hamnar över allt. Lägg på ett nytt bakplåtspapper över rulltårtan och lägg gallret sen över allt. Håll i gallret med plåten under och vänd allt upp o ner försiktig så det inte går sönder eller ramlar utan för. Låt sen rulltårtan svalna på gallret innan du dra åt blåbärssylt. Rulla rulltårtan på långsidan till mitten och dela rulltårtan. Gör samma sak på andra biten också, skiva sen upp 1-2 cm tjocka bitar.Blåbärsglass:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)
250 gram färska blåbär (mixa nästan alla) / frysta (tina upp)

Gör så här:
Börja med att vispa vispgrädde tills den ger mjuka toppar. Vänd ner sen ner sötad kondenserad mjölk och blåbär i grädden med en slickepott tills allt blir en jämn smet. Fyll upp i en bunke/bytta med blåbärsglassen och ställ in i frysen i 6-8 timmar.

Blåbärsmousse:
2 dl grädde
2 dl blåbär
1 st gelatinblad
3 msk florsocker

Gör så här:
Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten i 5min.
Mixa blåbär och värm upp i kastrullen och krama ur gelatinbladet och blanda runt tills allt är smält. Låt blåbären svalna av helt. Vispa sen grädde och florsocker i en bunke tills du får mjuka toppar. Blanda ner blåbären i grädden och vänd runt försiktigt tills allt har blandat sig. Ställ in i kylen och låt blåbärsmoussen stelna i 1-2 timmar.

Smuldeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 gram smör/margarin

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°C grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda mjöl och strösocker i en bunke. Skär smöret i kuber och arbeta ihop till en smulig massa. Strö ut smuldegen på bakplåtspappret och grädda i mitten på ugnen i 10-15 min. Fyll en skål med smuldegen och låt allt svalan av helt.

Topping:
Färska blåbär
Citronmeliss
Lemon curd i spiral form (det kan utesluta helt)

Montering:
Dra ut en klick med blåbärsmousse på tallriken, lägg på en bit rulltårta i ena ändan. Strö på med smuldeg och topp med en klick blåbärsglass. Toppa med några färska blåbär och citronmeliss, servera och njut.

  • 1 372 visningar

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229