Ätbara tändstickor.

Godkväll..
Min energi i kroppen har inte vart på topp idag, lusten att baka har inte heller vart på topp. Men ändå va man sugen på något litet och som går snabbt att göra. Så vad skulle man baka idag som inte tog för lång tid eller för mycket energi. Hmm, små kakor & något med mördeg. Ja, jag gillar att tänka utan för BOXEN. Vill göra något som typ ingen har gjort eller nån få person som tänkte precis som jag.

Hösten är här..
Höstmys med levande ljus, nu har hösten kommit på riktigt. Då får man baka något extra gott som passar under myset med alla ljus runt omkring sig. Så varför inte baka ett gäng ätbara tändstickor på mördeg & choklad. Så nu ska det bakas och mysas..

Mördeg:
100 gram rumstempererad smör/margarin
50 gram strösocker
175 gram vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ta fram en bunke och blanda ner smör, strösocker, vetemjöl, vaniljsocker och knåda snabbt ihop till en deg. Plasta in degen i plastfolier och lägg in i kylen i 40 min, så degen få vila och det blir lättare och kavla ut och skära i degen sen.

Utbakning:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader.
Ta ut degen från kylen och dela upp degen i två högar. Lägg sen varsin mördegshög mellan två bakplåtspapper och kavla ut degarna efter vilken tjocklek/storlek du vill göra.⤵️

Stora tändstickor:
Höjd: 2 cm
Längd: 15 cm

Mellan tändstickor:
Höjd: 1,5 cm
Längd: 8-10 cm

Små tändstickor:
Höjd: 1,5 cm
Längd: 3-5 cm

Skär ut med en vass kniv och dra sen mördegs tändstickor i sidan. Så du skapar mellan rum varje tändsticka på bakplåtspappret. När du gör mellan/små så blir det lättare att lyfta dom och placera ut dom på bakplåtspappret. Här behöver du inte vara noga med att få dom exakt raka eller lika långa. Lyft/dra försiktigt i bakplåtspappret till en plåt och sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda tändstickorna tills dom börjar få en ljus färg.

Tid:
Stora tändstickor: 10-12 min
Mellan / små tändstickor: 7-8 min

OBS, tänk på att alla ugnar gräddar olika länge, så antigen får du köra kortare eller längre tid som står i receptet.

När tändstickorna är klara i ugnen så flytta över bakplåtspappret till ett galler och låt dom svalna av helt där. Innan vi tar nästa steg, för vi vill ju inte att dom ska gå sönder när vi tar i dom.

Chokladen:
100 gram choklad (välj din favorit och färg)
Min choklad är köpt hos: www.cnmfoods.se

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad och låt den sen svalna av lite. Ta nu tändstickorna och doppa ena ändan i chokladen och lägg sen på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna till lite och sen kör du en vända till. Lägg på på bakplåtspapper med en bricka/skärbräda under. Ställ in tändstickorna i kylen i 10-15 min tills chokladen har stelnat. Lyft nu försiktigt i tändstickorna och doppa ändan en gång till i chokladen. Lägg dom på bakplåtspappret och låt chokladen stelna helt. Sen är det bara att lägga upp dina tändstickor på ett kakfat/roligt sätt och servera dina fikasugna gäster och njut.

  • 781 visningar

Gillar

Kommentarer

himlajord
himlajord,
Jättefina😍
nouw.com/himlajord
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack så mkt 🥰
nouw.com/fikamedhanna
Ljunglin
Ljunglin,
Nej va coolt! 😃
nouw.com/ljunglin
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack, vist är dom 😁
nouw.com/fikamedhanna