Äppeltaco dessert.

Hej Hej...
Den 25/9 var det ÄPPLETS DAG, självklart måste man fira det. Jag älskar verkligen äpplen och man kan göra så mycket gott. Så jag gjorde en fantastisk god äppeltaco. Fylld me en len chokladmousse, karamelliserade äppelbitar, krämig vaniljsås och toppad med riven limeskal. Det blev sååå gott!👌🏻🤤

Vill man göra en snabb dessert och bjuda gästerna på. Då passar denna härliga sötsyrliga äppeltaco perfekt att göra. Vill man inte göra äppeltaco så är det bara lägga upp i portions skålar eller glas.👌🏻

Len chokladmousse:
3 dl grädde
150 gram ljus choklad

Gör så här:
Hacka chokladen smält den över vattenbad och låt den svalna av något. Vispa grädden tills du får nästan hårda toppar. Vänd ner chokladen i grädden och blanda tills du får en härlig chokladmousse. Ställ in chokladen i kylen i 40 min - 1 1/2 timme tills chokladen har stelnat helt.

Karamelliserade äppelbitar:
2 st äpple
1 dl störsocker
50 gram smör
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 halv citron/lime

Gör så här:
Börja med att skala och tärna äpplena och lägg dom vid sidan. Häll strösocker i en kastrull eller stekpanna och låt sockret smälta på svag värme (se till att sockret inte bränns). Tillsätt äpplebitarna när sockret har smält helt och låt dom karamelliseras i kastrullen eller stekpanna. Tillsätt citronsaften, kanel smör, kardemumma och rör runt allt. Låt allt koka upp i några minuter tills äppelbitarna blir mjuka. Ta kastrullen eller stekpannan åt sidan och låt äppelbitarna dra åt sig en stund. Häll över dom karamelliserade äppelbitar i en skål och låt dom svalna av helt.

Krämig vaniljsås:
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker + 1 knivsudd vaniljpulver
1 dl strösocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 äggulor

Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv och häll ner det i en kastrull med mjölken och grädden. Låt allt sjuda i några minuter, under tiden kan du vispa äggulorna med strösockret till en pösig smet. Låt gräddmjölk bladningen svalna av lite, häll sen en liten stråle ner i äggsmeten och vispa under omrörning. Häll sen smeten över till kastrullen igen och ställ på plattan. Låt nu vaniljsåsen sjuda på svag värme under omrörning tills den börjar tjockna till. OBS, vaniljsåsen får inte koka! Smak av och se om du behöver tillsätta mera vaniljsocker. Ta bort kastrullen från plattan och häll över till en såsskål. Låt vaniljsåsen svalna av något innan du ställer in den i kylen.



Flarn:
1äggvita
1/2 dl strösocker
1/2 nypa salt
1/2 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Ta fram en liten bunke och vispa äggvitan, sockret tills det blir ett skum. Vispa sen ner salt och mjöl till en smet, ta en sked och bre ut till 7-10 cm i diameter cirklar på bakplåtspappret. Grädda flarnen i mitten på ugnen i 5-6 min tills dom börjar få en fin färg. Ta sen försiktigt lås flarnen från bakplåtspappret (tänk på att dom stelnar rätt fort). Lägg sen flarnen på en kavel så du får taco skålens form.

Montering:
Ta fram dina tacoflarn och lägg upp en klick med chokladmousse i flarnet. Toppa sen med Karamelliserade äppelbitar och ringla över med den krämiga vaniljsåsen. Riv några limeskal på toppen och servera dina ljuvligt goda äppletaco till gästerna och njut..

  • 741 visningar

Gillar

Kommentarer